Jak vybrat horkou čokoládu a kakao?

Již Aztékové a Mayové před několika staletími dobře věděli, jakou pochoutku a současně zdroj energie představuje horká čokoláda a kakao! Na trhu se je v současnosti možné setkat s celou řadou druhů, které se samozřejmě značně liší svojí kvalitou, ale i mnoha jinými prvky. Tento průvodce poukáže na hlavní kritéria, jež by měla být brána při výběru v potaz.
 
 

Výběr podle typu čokolády 

S ohledem na podíl kakaa a chuťové vlastnosti se běžně rozlišuje hořká, mléčná a bílá čokoláda. Fajnšmekři zpravidla preferují tu hořkou, protože je v ní nejvíce kakaa. Nejčastěji je však prodávána mléčná čokoláda, protože je sladší a jemnější. Někdo nedá dopustit ani na mléčnou čokoládu, do níž je jako surovina využíváno kakaové máslo, mléko a cukr.
 
 

Výběr podle velikosti balení

Zde jsou počty naprosto jednoduché. Obecně platí, že čím větší gramáž zakoupíte, tím více také ušetříte. Pokud jste pravidelnými konzumenty čokolády nebo kakaa, není zde nad čím váhat! V opačném případě je lepší zakoupit raději menší balení, protože ve chvíli, kdy balení brzo nespotřebujete, okrádáte se o aromatické i chuťové vlastnosti, a to je rozhodně škoda!
 
 

Výběr podle způsobu přípravy

Nejčastěji je pravděpodobně zakupovaná předpřipravená instantní směs, kdy veškerá příprava spočívá v prostém zalití horkým mlékem nebo vodou. Zmiňovaní labužníci nedají dopustit na horkou čokoládu, kterou si připraví sami, když nastrouhají čokoládu, která jim chutná, nebo kakao, a to přímo do ohřívaného mléka a důkladně vše promíchají.
 
 

Výběr bio čokolády

Tomu, kdo se nebojí sáhnout hlouběji do peněženky, je možné jen doporučit bio čokoládu. Je přitom třeba pohlídat si, aby disponovala certifikací fairtrade. Předností je již skutečnost, že plodiny pěstované v ekologické produkci nejsou rychlené chemickým hnojením, mají možnost pomaleji dozrát a nemají takový obsah vody.
 
 

Výběr kakaa

Při výběru kakaa je nutné zamyslet se důkladně nad tím, na co jej chceme používat. Kupříkladu k pečení se doporučuje kakao holandského typu. Jaké jsou základní znaky skutečně kvalitního kakaa? Vyniká tmavostí, příjemnou hořkostí, plností a lehkou zemitostí. Zakoupit lze ve formě praženého či nepraženého prášku, přičemž rozdíl zde je opět v chuti. Nepražené kakao totiž neprodělává tepelnou úpravu, takže jeho chuť je intenzivnější.
 
 
 
Nákupního rádce dodal: VšeVýhodně.cz